vitamines
De juiste vitamines voor je huid!
5 november 2020
droge huid
Droge huid? Zo verzorg je die!
19 november 2020

Een mooie, gladde huid hebben lijkt een verre droom wanneer je last hebt van acne. De huidaandoening gaat gepaard met puistjes, onderhuidse ontstekingen en vaak een gevoel van onzekerheid. Veel mensen denken bij acne aan pubers die ‘slachtoffer’ zijn van een roerige hormoonhuishouding. Maar ook bij volwassenen kan acne wel degelijk voorkomen. Gelukkig zijn er behandelingsmethoden en -producten die je kunnen helpen acne te verminderen, waarover een huidspecialist je kan adviseren.

Wat is acne?

Allereerst is het handig om te weten wat acne nu precies is en waar de oorzaken van de huidaandoening liggen. Acne is een huidaandoening die mee-eters, puistjes, bultjes en onderhuidse ontstekingen op het gezicht, borst en rug kan veroorzaken. De ernst en duur van de aandoening kan erg verschillen. Bij jongerenacne verdwijnt de aandoening nadat zij de puberteit achter zich laten, maar wanneer je er als volwassene last van hebt kan dat erg lang aanhouden.

Oorzaken van acne-klachten

Hoe komt het nu dat de een wel acne ontwikkelt en de ander niet? Vaak heeft dat inderdaad te maken met hormonen. Hoe meer androgene hormonen je aanmaakt, hoe hoger je talgproductie. Het overschot aan talg verstopt je poriën en veroorzaakt zo ontstekingen en puistjes. Ook menstruatie, zwangerschap of overgang kan zorgen voor een hormoonhuishouding die uit balans is. Oorzaken die acne kunnen verergeren zijn bijvoorbeeld vervuilde lucht die de poriën verstopt of een beschadigde zuurmantel van de huid. Door de huid met te agressieve producten te behandelen, raakt de zuurmantel verstoord en maakt de huid nog meer acne aan, wat je probleem verergert.

Twee soorten

Er zijn twee soorten acne die je kunt onderscheiden: inflammatoire acne en niet-inflammatoire acne. Inflammatoire acne is acne waarbij er sprake is van ontstoken pustels, cystes en puisten. De huid ziet er bijzonder onrustig uit, de plekken zijn rood en de huid is vaak behoorlijk pijnlijk. Niet-inflammatoire acne is te herkennen aan (veel) mee-eters en puistjes die niet ontstoken zijn. De huid is onzuiver, maar oogt niet zo ontstoken als bij de andere vorm.

De juiste behandeling

Aangezien de huid aangedaan door acne behoorlijk gevoelig is, zul je de verzorging moeten aanpassen. Te agressieve middeltjes kunnen problemen erger maken, maar niets doen is geen optie als je erg veel last hebt van je klachten. Wat de juiste behandeling is, is afhankelijk van het type acne en hoe erg de klacht is. In sommige gevallen is een bezoek aan de dermatoloog of huidspecialist wenselijk. Maar in veel situaties is een goede thuisverzorging een eerste en heel belangrijke stap naar een meer zuivere huid.

Reinigen van de huid

Het belangrijkste wat je kunt doen op het gebied van huidverzorging bij acne, is het regelmatig en zorgvuldig reinigen van de huid. Gedurende de dag staat je huid continu bloot aan allerlei vervuilende invloeden. Denk aan make-up, uitlaatgassen, maar ook de huideigen afvalstoffen en talg. Dit vet en vuil kunnen de poriën verder verstoppen en meer onzuiverheden veroorzaken. De juiste reiniging voor acne begint met de juiste producten. Heel belangrijk is bijvoorbeeld dat je enkel milde producten gebruikt om de huid niet verder te belasten. Daarna is het zaak de huid te voeden met een licht, maar vochtinbrengend product. Een huidspecialist kan je hierover adviseren.

Behandeling bij huidspecialist

Naast de juiste verzorging thuis, kun je overwegen om advies te vragen bij de huidspecialist. Deze specialisten hebben vaak meer technieken en methodes in hun arsenaal om de acne grondig aan te pakken. Bij Gabriella Cosmetics kunnen we verscheidene behandelingen inzetten om huidproblemen te verminderen of zelfs te doen verdwijnen. Te denken valt aan een peeling. Bij een peeling maken we gebruik van doeltreffende en effectieve ingrediënten die helpen tegen acne, hyperpigmentatie, fijne lijntjes en rimpels.

Veel mogelijkheden

Gabriella Cosmetics heeft voor iedereen de juiste behandeling. Zowel huidverbetering, huidverjonging, schoonheidsbehandelingen en hand- en voetverzorging behoren tot de mogelijkheden. Neem gerust contact op. Wij werken met een AGB-code waardoor de acnebehandelingen vaak vergoed worden door je zorgverzekering. Informeer hiervoor bij je zorgverzekeraar.